Objavljeno 15.10.2007

Varen nakup nepremičnine!

 

Nakup nepremičnine prinese vsakemu človeku v njegovo življenje kar nekaj sprememb. Posebej stresno pri nakupu je obdobje iskanja ustrezne nepremičnine, kjer kupec tehta med svojo željeno sansko nepremičnino in aktualno ponudbo na trgu. Ko po številnih ogledih kupec le najde ustreno, kompromisno nepremičnino se pojavijo nove težave, strah in vprašanja o pravnem in stvarnem stanju nepremičnine. Podatki, ki jih o nepremičnini dobi od lastnika ali prodajalca, so običajno subjektivni. Žal za objekte (še) ne obstajajo kartoteke ali sevisne knjižice, kot je to običajno pri ljudeh in avtomobilih.

Nekoliko manj tvegan je nakup nepremičnine pri posredniški hiši. Posrednik nas je dolžan opozoriti na morebitne stvarne napake oz. pomankljivosti, ki vplivajo na uporabnost oz.ceno nepremičnine in ki se jo da ugotoviti s skrbnim ogledom nepremičnine. Presoja posrednika temelji na dokumentih o nepremičnini, katere pridobi pri preverjanju pravnega stanja nepremičnine, podatkih ki mu jih posreduje lastnik, poznavanju trga in predvsem na izkušnjah pri preteklih prodajah in presojah.

Seveda pa obstaja določeno tveganje tudi pri nakupu preko nepremičninske agencije. V preteklosti se je že zgodilo, da so bile stranke pri nakupu ali prodaji preko posednika ogoljufane. Zato je država nepremičninskim agencijam z zakonom predpisala zahtevne pogoje za opravljanje dejavnosti posredovanja, kot so ustrezni prostori, izobraževaje oz. pridobitev licence nepremičninskega posrednika in zavarovaje odgovornosti pri zavarovalnici za najmanj 166.666,00 EUR . Zavarovanje je dodatno jamstvo za vse kupce nepremičnine, saj dodatno zavaruje nakup v primeru, da bi agencija spregledala lastništvo oz. bremena nepremičnine.

Z vstopom v EU se bodo prevzele navade iz članic EU, kjer se skoraj ne prodaja ali kupuje brez posrednika.


Robert Nedanovski, NNRN Nepremičnine d.o.o.Novo mesto
 

Nalagam ...