objavljeno Finance 56/07

Prodajo delnice Krke in kupijo nepremičnin


Andraž Hafner, novinar, andraz.hafner@finance.si


Zaradi velikega povpraševanja in dolgotrajnih postopkov spremembe namembnosti zemljišč cene manjših stanovanj na leto zrastejo za okoli 20 tisoč evrov. Podobne razmere bodo še vsaj dve do tri leta, napoveduje Robert Nedanovski, direktor novomeške nepremičninske agencije NNRN Nepremičnine.


» V letu dni so se manjša stanovanja podražila od 10 do 15 odstotkov, medtem ko so cene enostanovanjskih hiš rasle še nekoliko hitreje,« opaža Nedanovski. Po drugi strani se cene večstanovanjskih hiš lani niso spremenile.


Zaradi kmetijskega lobija manj odobrenih prošenj
Najhitreje sicer rastejo cene zemljišč in v okolici Novega mesta že dosegajo 100 evrov za kvadratni meter, v središču mesta pa tudi do 150 evrov za kvadratni meter, poudarja Nedanovski. »Divja rast cen parcel je predvsem posledica velikega povpraševanja in dolgotrajnih postopkov spremembe namembnosti zemljišča, ki trajajo približno pet let,« meni sogovornik. Dodaja, da zaradi velike moči kmetijskega lobija veliko prošenj za spremembo namembnosti zemljišča iz kmečkih površin v zazidljivo parcelo ministrstvo za prostor zavrne.


Nepremičnine še vedno dobra naložba
V Novem mestu in okolici je ob zazidljivih parcelah največ povpraševanja po manjših stanovanjih, predvsem ta zanimajo mlade družine, poudarja Nedanovski. Dodaja, da precej strank nepremičnine kupi kot dobro naložbo, ne zaradi reševanja stanovanjskega vprašanja. »Mnogi Novomeščani so v zadnjih letih prodali delnice Krke, ki so jih kupili še sredi devetdesetih let, denar pa vložili v nepremičnine. Cene nepremičnin se na leto zvišajo za okoli 20 tisoč evrov in podobno rast pričakujemo še dve do tri leta, zato je nepremičnina v Novem mestu dobra naložba,« poudarja Nedanovski.


Tujce zanimajo nepremičnine do 40 tisoč evrov
Po nepremičninah pogosto povprašujejo zaposlitvene agencije, ki iščejo nastanitvene zmogljivosti za tuje delavce v Revozu. Robert Nedanovski dodaja, da nepremičnine zanimajo tudi druge tujce, predvsem Nemce in Angleže, predvsem počitniške hišice, starejše hiše in parcele do 40 tisoč evrov.

 


Novogradnje razgrabljene v manj kot mesecu
V zadnjih letih je v Novem mestu zraslo več novogradenj, ki pa v prihodnjih nekaj letih ne bodo zadostile povpraševanju, meni sogovornik. Navaja primer novogradnje 50 enostanovanjskih hiš v okolici Novega mesta po okoli 170 tisoč evrov. Omenjene hiše so bile rezervirane v manj kot mesecu dni.
 

objavljeno Finance št. 2004/06

Cena dvosobnega stanovanja na leto zraste za 21 tisoč evrov

 

V prihodnjih letih bodo v Novem mestu med drugim zgradili več kot 600 stanovanj in 100 stanovanjskih hiš

 

Andraž Hafner, novinar andraz.hafner@finance-on.net

 

Cene nepremičnin predvsem na Dolenjskem skokovito naraščajo. Dvosobno stanovanje se je pred dvema letoma v Novem mestu prodalo za okoli 35.470 evrov, danes je cena okoli 75.113 evrov, je povedal Robert Nedanovski iz NNRN Nepremičnin.


V Zadnjih dveh letih so se cene dolenjskih nepremičnin močno povišale, pri tem pa so opazne predvsem cene zazidljivih parcel za gradnjo stanovanjskih hiš in stanovanj, je povedal Robert Nedanovski, direktor novomeške nepremičninske agencije NNRN Nepremičnine. Pri tem dodaja, da zadnji dve leti cene dvosobnih stanovanj na leto zrastejo za okoli 20.865 evrov.


Za šestkrat dražje zazidljive parcele
Pri gradbenih zemljiščih je skok cen še večji pred dvema letoma je bilo treba za kvadratni meter zazidljivega zemljišča odšteti med 20 in 25 evrov, medtem ko danes cena kvadratnega metra dosega že 150 evrov, je povedal Nedanovski. Takšen trend rasti cen se nadaljuje tudi letos. Zelo so zrasle tudi cene stanovanjskih hiš. Te so namreč na leto podražijo za petino, na najboljših lokacijah pa celo še več. Približno nespremenjene so v zadnjih letih ostale le cene poslovnih prostorov. »Večinoma so nekoliko nižje, razen na boljših lokacijah, kjer so se povišale za 10 odstotkov,« še dodaja Nedanovski.


Zanimivi tudi za Angleže
Zlasti v Novem mestu in okolici primanjkuje zazidljivih parcel za gradnjo stanovanjskih hiš, novih manjših enodružinskih hiš in stanovanj, poudarja Nedanovski. Pri tem dodaja, da se povpraševanje nenehno povečuje, saj je poleg kupcev, ki kupujejo nepremičnine za lastno uporabo, tudi vse več takih, ki svoje prihranke iz delnic in skladov vlagajo v nepremičnine. Za nakup tamkajšnjih nepremičnin se zanimajo tudi Angleži, ki iščejo manjše starejše hiše ali vikende v najvišji vrednosti 41.729 evrov. Bela krajina ni zanimiva, saj je ponudba veliko večja od povpraševanja. V prodajo gredo kvečjemu stare hiše, zidanice in kmetijske parcele.


Modni so dvojčki ali trojčki
Veliko povišanje cen kvadratnega metra stanovanj in stanovanjskih hiš v zadnjih dveh letih je povzročilo, da je gradnja za trg zanimiva tudi na Dolenjskem, zlasti v Novem mestu, ocenjuje Nedanovski in dodaja, da se gradijo stanovanjski bloki, katerih investitorji so domača dolenjska podjetja ali pa podjetja iz ljubljanske regije. Manjša okoliška gradbena podjetja so velikokrat tudi investitor stanovanjskih hiš, ki gradijo po eno ali dve enoti posebej, modni pa so predvsem dvojčki ali trojčki. V Novem mestu bodo v prihodnjih letih zgradili več kot 600 novih stanovanj in 100 stanovanjskih hiš.


Privlačne so parcele ob avtocesti in obrtni coni
Cene poslovnih nepremičnin na Dolenjskem padajo, dosegajo približno polovico cene kvadratnega metra stanovanja, prodaja pa je zelo slaba, pravi Nedanovski. Večje je zanimanje za nezazidana stavbna zemljišča v obrtnih conah in na lokacijah ob avtocesti ter prometnih vpadnicah. Največ povprašujejo po večjih zemljiščih – nad pet tisoč kvadratnih metrov, kjer cene kvadratnega metra dosežejo do 150 evrov.
 

Nalagam ...