objavljeno november 2007Po katerih vrstah nepremičnin je v Novem mestu in okolici največje povpraševaje?


Največje povpraševanje v Novem mestu je po gradbenih parcelah. Tukaj je kronično pomanjkanje zazidljivih zemljišč. Povpraševanje po zemljiščih je zelo veliko s strain mladih družin, malih in velikih gradbenih podjetij. Sledi povpraševanje po novejših manjših enodružinskih hišah. Velikih dvostanovanjskih hiš imamo v ponudbi kar nekaj, vendar jih je težko prodati. Veliko povprašujejo tudi po stanovanjih na elitnih lokacijah. Novozgrajenih stanovanj imamo kar nekaj. Povpraševanje je tudi po bivalnih vikendih: zelo zanimivi so Trška gora, Križe in Stopiče, v Straži pa Straška gora ali Uršna sela.

Kdo vse prihaja v vašo regijo in kdo ter zakaj se seli iz nje?
V Novo mesto prihajajo ljudje iz vseh okolišjih delov. Imamo zelo močni tovarni Krško in Revoz, ki zaposlujeta strokovni kader iz vse Slovenije. Novo mesto je poslovno središče Dolenjske in nepremičnine kupuje predvsem ljudje iz Posavja, Bele krajine, Mirne in Mokronoga. Načeloma je tako, da mladi iz vasi prihajajo v mesto in potem tukaj ostanejo. Starši jim za začetek kupijo garsonjero ali enosobno stanovanje, sami pa potem to prodajo in kupijo kaj večjega.

 

Ali kupujejo nepremičnine tudi tujci?


Da, imeli smo dva primera, ko sta angleža iz srednjega razreda, zaposlena v Revozu, ki jima je bil ta del Slovenije všeč, kupila nepremičnino. Drugače prihajajo predvsem tuji kupci iz spodnjega sloja in kupujejo hiše v Beli krajini, kjer so nepremičnine še dokaj poceni. Kupujejo v cenovnem razredu med 40.000 in 50.000 evrov. Za ta denar želijo hišo, ki bi bila že skoraj primerna za vselitev. Nekaj takih nakupov je bilo izpeljanih. Kupujejo predvsem Angleži in Italijani.

 

Kako so rasle cene bivalnih nepremičnin v zadnjih treh letih in kakšna je napoved za prihodnji dve leti?


Cene nepremičnin v Novem mestu so v zadnjih the letih rasle zelo intenzivno. Dvosobno stanovanje, ki je imelo leta 2004 ceno med 38.000 in 45.000 EUR, danes dosega ceno med 91.000 in 100.000 EUR. Torej se je cena dvignila za več kot 100 odstotkov. Cene pri hišah so se dvignile za prav toliko. Izjema so le poslovni prostori, pri katerih cena ni rasla, ampak padala. To velja za tržno nezanimive lokacije. Prostorski načrt je sicer v pripravi, zazidljivih naj bi bilo vsaj 18 con, toda glede na izkušnje se vse skupaj odvija zelo počasi in je birokratsko zelo zapleteno, tako da bo še naprej pritisk na dosedanje poselitveno območje. Tukaj se bodo cene samo še dvigovale.

Kako pa je s poslovnimi nepremičninami, kakšno je povpraševanje in cene?
Na področju poslovnih nepremičnin so zanimiva samo zemljišča. Poslovnih con je predvidenih kar nekaj in vlagatelji že kupujejo kmetijska zemljišča, predvidena v the conah. Vlagatelji prihajajo v glavnem iz Ljubljane, vendar so vsi nakupi bolj špekulativni, ocenjujemo npr., dab o končna zazidljiva cena 240 EUR/m2. V tem trenutku pa se kupujejo zemljišča od 100 do 120 EUR/m2 in se špekulira, če bo zemljišče zazidljivo.

 

Ali primankuje zemljišč za poslovno dejavnost, koliko je povpraševanja za potrebe trgovskih centrov?


Zemljišč za poslovno dejavnost primankuje. Vsi bi gradili. Zemljišč za gradnji ni in cena zemljišč je temu primerna. Imamo veliko gospodarsko rast in marsikateri obrtnik, ki sedaj dela v svoji garaži, bi se preselil v obrtno cono in si zgradil poslovni proctor. Tukaj pa je omejitev cena zemljišča, ki je za zdaj še kar visoka. Če bi bilo the obrtnih con več, bi bila cena nižja in marsikdo bi se verjetno odločil za to. Kar se tiče trgovsko-poslovnih centrov, jih načeloma ne primanjkuje. Bilo je sicer obdobje, ko Novo mesto še ni bilo pokrito s trgovinami (nimamo npr. Lidla, ki je v Krškem, ki je manjše od Novega mesta; ali Hoferja, ki je v Črnomlju, ki je manjši), vendar bosta oba trgovca v novi obrtni coni, ki se pripravlja v Ločni. Načeloma pa velja, da če je povpraševanje po zemljišču za trgovski center, se zemljišče da dobiti.

 

Ali je kaj zanimanja za zidanice? Kdo jih kupuje? Ali jih uporabljajo tudi za vikende?


Pri zidanicah je treba ločiti dve stvari. Ene so zidanice, ki so klasične in so namenjene shranjevanju vina, orodja in opreme. Po takih zidanicah ni veliko povpraševanja oz. se prodajajo samo, če je cena zelo ugodna. V preteklosti je bil trend tak, da ima vsak Dolenjecsvojo zidanico. Zdaj pa so ti ljudje, ki so te zidanice gradili, vsak dan starejši in ne morejo več obdelovati vinograda. Zraven vsake zidanice je po zakonodaji seveda obvezen vinograd. Tako se že sami odločijo za prodajo, če pa ne, potem pa to storijo dediči. Zelo veliko je povpraševanja po bivalnih vikendih. Dolenjci niso najbolj zadovoljni s kakovostjo bivanja v stanovanjih in se slej ko prej odločijo za nakup parcele in gradnjo hiše. Prvi korak pa je nakup vikenda. To je hišica v malem: samostojni onjekt, z vrtom ali dvoriščem in za primerno ceno. Taki bivalni vikendi največkrat dosegajo ceno dvosobnega stanovanja, npr. Če je cena dvosobnega stanovanja v Novem mestu od 85.000 do 100.000 EUR, potem je tudi bivalni vikend na Trški gori toliko. Po takih vikendih je veliko povpraševanja, čeprav se ljudje zavedajo slabih strain tega vikenda. Gradnja je vprašljiva, ker so se je gradili popoldne ob pomoči sorodnikov, izolacija je slaba. Vsi vikendi so bili grajeni namensko, zato so spodnji deli namenjeni shranjevanju orodja, opremi, mogoče pa je tam še kakšna soba za delavce, ki pridejo. Drugi del je zgoraj, kjer so največkrat kuhinja, kopalnica in velika soba. Mogoče je-vendar redko-zraven še kakšna soba. Največkrat povezave med spodnjim in zgornjim delom ni. To je za prvo silo v redu, vendar za dolgoročno življenje ne. Največkrat zmanjka ena soba, ki se je ne da narediti. Vprašljive so tudi komunalne stvari. Elektrika ponavadi še je, vodovoda večinoma ni, kanalizacija je problematična. Večinoma so manjše greznice, kin e zadoščajo za vsakodnevno porabo. Glavna pomanjkljivost je kakovost zraka. V vinogradu se od konca aprila do avgusta naprestano škropi in ta škropiva niso najbolj zdrava za prebivalce. Kljub vsemu pa je taka hišica cenovno ugodna in veliko nakupov se zato tudi zgodi.

 

Ali imate tudi vi zidanico?


Osebno zidanice nimam, ima pa jo tast. Mi mladi oz. moja generacija raje usmerimo svoj prosti čas v kaj drugega, npr. V šport ali potovanja. Seveda bi prišla prav za kakšno zabavo dvakrat ali trikrat na leto, vendar samo se je samo za to ne splača imeti. Skoraj vsi mladi tako razmišljajo. Lahko rečem, da je bila to neke vrste modanaših staršev. Dolenjci so si najprej s krediti zgradili hišo, ko pa je bila gradnja končana, pa je sledil vikend na hribčku v vinskih goricah. Premožnejši so si potem zgradili še vikend na morju. Danes mladi kakovost življenja razumemo čisto drugače.

Katera je vaša najzanimivejša nepremičnina, ki jo imate v ponudbi, in katera je najdražja?
Zdaj prodajamo poslovno cono Brod-Drage za 5,5 milijona evrov. Meni osebno je najbolj všeč enodružinska hiša v modernem stilu, ki stane 135.000 EUR.
 

Nalagam ...