članek fenruar 2009

Ali še odlašati z nakupom nepremičnine?

 

Zadnje tromesečje preteklega leta so nepremičninski trg zaznamovale novice o upadu števila transakcij z nepremičninami. Število le-teh se je resnično znižalo tudi na našem območju. Posamezni viri so navajali tudi do 70% znižanje. Na odločitve potencialnih kupcev so vplivali tudi mediji, z vsakodnevnim poročanjem o posledicah in razsežnostih trenutne gospodarke krize, o padanju delniških tečajev, odpuščanjih delavcev, stečajih, itd..

 

Začetek novega leta je pravo nasprotje črnemu zaključku preteklega leta. Kupci so postali odpornejši na konstantne negativne novice in se že številčnejše odločajo za nakupe. Dnevno oživljanje trgovanja z nepremičninami spodbujajo tudi ugodnejši bančni krediti, šibka rast delnic, predvsem krkinih in tudi do 20% nižje cene določenih nepremičnin.

 

Kakšne so značilnosti letos realiziranih transakcij? Kupci so predvsem mlajši, ki rešujejo svoje prve stanovanjske probleme, predvsem z nakupi stanovanj. Ponudba stanovanj je številčna in raznolika. V naši nepemičninski družbi jih imamo v ponudbi preko 150. Razlikujejo se glede lokacije, kakovosti, velikosti, opremljenosti, lege, nadstropja. Kupci se pogajajo s prodajalci za znižanje prodajne cene do 20% od oglaševane. Resnično se cenijo slabša, nekakovostna stanovanja, predvsem na manj zanimivih lokacijah. Veliko pa je tudi kupcev z nerazumnimi pričakovanji, da bodo uspeli ceno »zbiti« do nerazumno nizke vrednosti.

 

Podobna razmere veljajo za velike, energetsko neustrene in za obnovo primerne hiše. Cene le-teh konstantno padajo in dosegajo do 30% nižje cene glede na september 2008. Povečano je povpraševanje po manjših, enodružinskih, energetko varčnejših in urejenih hišah, katerih močno primanjkuje in njihove cene ne padajo, temveč konstantno rastejo. Cene rastejo tudi hišam na dobrih lokacijah ali dotrajanim hišam za nadomestno gradnjo.

 

Na podlagi opravljenih transakcij zaznavamo tudi padec cen vikendov in zidanic, katerih ponudba je razmeroma velika. Nižanje cen je predvsem posledica spremembe življenskih navad mlajše generacije, ki prosti čas izkorišča na druge načine, kot je obdelovanje vinogradov in kletarjenje. Pri preostalih kmetijskih zemljiščih še vedno beležimo rast cen in povpraševanja. Slednje najbolj velja za gozdove. Lastniku nudijo drva za kurjavo, les za žago…cene pa se tudi po njegovem izkoriščanju ne spremenijo bistveno.

 

Kupec z denarjem, je postal kralj. Izbira lahko med številno ponudbo nepremičnin, značilno na vrhu nepremičninskega cikla. Investitorji napovedujejo, da bodo z gradnjo stanovanj in stanovanjskih hiš, nadaljevali šele v letu 2010. Čas za nakup in izbiro kvalitetnih nepremičnin je omejen na letošnje leto!

Robert Nedanovski,
NNRN Nepremičnine d.o.o.Novo mesto
 

Nalagam ...